Още двама бойци на ливанската проиранска групировка "Хизбула" са били убити по време на сблъсъци с израелската армия на южната ливанска граница, се казва в изявление на групата. Това повишава броя на жертвите на групировката от 8 октомври насам до 60 души, съобщава "Анадолската агенция".

По-рано в неделя Ливанската информационна агенция съобщи, че бойци на "Хизбула" са свалили израелски дрон над Южен Ливан.

Четирима души също бяха ранени в неделя при бомбен атентат, извършен от израелски дрон върху линейка в град Тайр Харфа, съобщи агенцията.

Израелската артилерия също бомбардира покрайнините на градовете Марвахин, Ал-Дахира, Талбасин и Алма ал-Шааб в Южен Ливан.

САЩ предупреждават Хизбула да не търси облаги от войната между Израел и Хамас

САЩ предупреждават Хизбула да не търси облаги от войната между Израел и Хамас

Вероятното опустошение за Ливан и неговия народ би било невъобразимо и може да се избегне

Припомняме, че от 8 октомври насам израелско-ливанската граница е свидетел на периодична размяна на огън между израелската армия от една страна и "Хизбула" и палестинските фракции - от друга. Тази размяна на огън се смята за най-смъртоносната, откакто "Хизбула" и Израел водиха пълномащабна война през 2006 г.

Граничното напрежение дойде, когато Израел разшири въздушните и наземните операции в Ивицата Газа след трансгранична атака от "Хамас" срещу израелските гранични градове на 7 октомври.

САЩ предупредиха преди дни "Хизбула" да не търси облаги от войната между Израел и "Хамас". САЩ очакват конфликтът да не се разпространи на територията на Ливан. Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала подчерта, че всички възможности "са отворени на нашия ливански южен фронт" и предупреди, че настоящата ситуация на този фронт "не е достатъчна". Той също отправи предупреждение към САЩ - че предотвратяването на регионална война зависи от спирането на израелската атака срещу Газа и има реалистична възможност боевете на ливанския фронт да се превърнат в "широка война".

"Нашите сили в северната гранична зона са в повишена готовност и са готови да реагират на всеки инцидент, който възникне днес, утре или в близко бъдеще", каза на 3 ноември говорителят на израелската армия адмирал Даниел Хагари. 

Израел: От началото на сухопътната операция в Газа са поразени 2500 цели

Израел: От началото на сухопътната операция в Газа са поразени 2500 цели

Това съобщи израелската армия в сутрешна си актуализация

Броят на загиналите в резултат на израелските атаки от 7 октомври насам вече е 9500 души. Сред тях има 3900 деца и 2509 жени. Израел съобщава за близо 1540 жертви и стотици заложници, повечето от които все още са в ръцете на "Хамас".