Лидерът на ливанската групировка "Хизбула" предупреди Съединените щати в петък, че предотвратяването на регионална война зависи от спирането на израелската атака срещу Газа и има реалистична възможност боевете на ливанския фронт да се превърнат в "широка война", цитира думите му Ройтерс.

Насрала говори за първи път от избухването на войната между Израел и Хамас в реч, която се очакваше да покаже дали неговата групировка ще започне пълномащабна война срещу Израел.

Лидерът на Хизбула също заплаши главния съюзник на Израел, Съединените щати, намеквайки, че неговата подкрепяна от Иран групировка е готова да се изправи срещу американските военни кораби в Средиземно море.

"Вие, американците, можете да спрете агресията срещу Газа, защото това е Ваша агресия. Който иска да предотврати регионална война, а аз говоря на американците, трябва бързо да спре агресията срещу Газа", каза Насрала.

"Вие, американците, знаете много добре, че ако избухне война в региона, вашите флоти няма да са от полза, нито боевете от въздуха ще са от полза и този, който ще плати цената, ще бъдат... Вашите интереси, Вашите войници и Вашите флоти", каза той.

Говорейки за военните кораби на САЩ в Средиземно море, той каза, че Хизбула не се страхува от тях. "Искрено ви казвам, подготвихме се добре за вашите флоти, с които ни заплашвате", заяви той.

Насрала каза, че операцията, започната от " Хамас" срещу Израел на 7 октомври, е била "100% палестинска", цитира думите му Ройтерс.

"Хизбула", незаобиколима военна сила, подкрепяна от Иран, влиза в периодични сблъсъци с израелските сили по границата между Ливан и Израел в най-острата ескалация, откакто води война с Израел през 2006 г.

"Това, което се случва на границата, може да изглежда скромно, но е много важно," предупреди той

Насрала обвини Съединените щати за войната в Газа и големия брой на цивилните жертви и добави, че деескалацията в обсадения анклав е жизненоважна за предотвратяване на регионална война.

Насрала благодари на групи в Йемен и Ирак, част от т. нар. "Ос на съпротивата". Тя включва шиитски мюсюлмански иракски милиции, които атакуват с дронове силите на САЩ в Сирия и Ирак, и йеменските хути, които се присъединиха към конфликта, като изпратиха дронове по Израел.

Той каза, че операцията от 7 октомври е довела до "земетресение" в Израел и че е разкрила слабостта на страната.

Израелската армия е в повишена бойна готовност край границата с Ливан

Израелската армия е в повишена бойна готовност край границата с Ливан

Според САЩ "Хизбула" не е готова за пълномащабна война с Израел