Франция ще изпрати на Съединените щати нова Статуя на свободата на 7 юни, съобщава "Франс прес", позовавайки се на "Журнал дьо диманш".

Монументът ще пристигне в Ню Йорк на 4 юли - Деня на независимостта на САЩ, и ще символизира историческите връзки между двете страни.

Новата статуя обаче ще бъде значително по-малка от оригинала - едва 2,83 метра.

Статуята на свободата, която днес може да се види край бреговете на Ню Йорк, е подарък от Франция по повод първия век независимост на Съединените щати.

Френският посланик във Вашингтон Филип Етиен обясни, че идеята е да се направи нова връзка с тази френско-американска история. По негови думи монументът е двоен символ на свободата.

В САЩ променят цитат от "Статуята на свободата" за да спират бедни мигранти

В САЩ променят цитат от "Статуята на свободата" за да спират бедни мигранти

Ръководителят на Службата за гражданство и имиграция: Поканата е привилегия

Проектът е била замислен още през юли 2019 г., като е трябвало да покаже на САЩ, че "Франция остава лоялна на духа на приятелство" между двете страни, възникнал в общата им история. Париж подкрепя американските колонии в борбата им за независимост срещу Англия през XVIII век. Идеята обаче е била отложена заради пандемията.

Предвижда се статуята да бъде поставена в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон, окръг Колумбия, където ще остане в продължение на десетилетие.

Жестът на Париж идва в момент, когато се наблюдават първите ефекти от идването на власт на американския президент Джо Байдън в отношенията САЩ-ЕС, които отчитат значително подобрение.