Френските власти премахнаха временна инсталация на знамето на Европейския съюз от Триумфалната арка в Париж, след като крайнодесни опоненти на президента Еманюел Макрон го обвиниха в "изтриване" на френската идентичност, информира "Франс прес".

Гигантското синьо знаме беше издигнато на мястото на френското знаме в Новогодишната нощ, за да отбележи началото на ротационното председателство на Франция на Съвета на ЕС, което тя ще държи през следващите шест месеца.

Марин льо Пен осъди липсата на френския флаг на Триумфалната арка

Марин льо Пен осъди липсата на френския флаг на Триумфалната арка

Само знамето на ЕС почете началото на шестмесечното председателство на Париж на блока

Арката, паметник на военни жертви, и други забележителности, включително Айфеловата кула и Пантеона, също ще бъдат осветени със сини светлини до края на тази седмица.

Ала крайнодесни опоненти на Макрон за президентските избори през пролетта настояха за премахването на френския трикольор, наричайки го оскърбление за наследството на Франция и нейните военни ветерани.

"Председателстване на Европа - да, изтриване на френската идентичност - не!", написа в "Туитър" Валери Пекрес, кандидатката на консерваторите, която според проучванията може да бъде основният опонент на Макрон в предстоящия вот.

Тя го призова да възстанови френското знаме, като подчерта: "Дължим го на нашите войници, които проляха кръвта си за него."

Крайнодесният кандидат Марин Льо Пен, която се зарече да подаде жалба до Държавния съвет, най-висшата инстанция по административни въпроси на Франция, нарече премахването на знамето на ЕС "велика патриотична победа", твърдейки в "Туитър", че "огромна мобилизация" принудила Макрон да отстъпи.

Но служител във френското президентство увери, че премахването на знамето преди зазоряване било "в съответствие с планирания график", настоявайки, че за разлика от сините светлини за паметници, то е трябвало да бъде на Арката само в продължение на два дни.

Министърът по европейските въпроси Клеман Бон обвини десницата вчера в "отчаяно преследване стерилните противоречия на крайната десница".

Служителят на президентството, който е поискал да остане анонимен, не е могъл да каже кога огромното френско знаме ще се вее отново под арката, но отбеляза, че то не било постоянна характеристика на паметника.