Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен протестира в събота срещу поставянето на знамето на Европейския съюз (ЕС) на Триумфалната арка за началото на шестмесечното председателство на Париж на блока, съобщи "Ройтерс".

Льо Пен, която според проучванията е основният съперник на президента Еманюел Макрон за пролетните президентски избори, се присъедини от други десни политици в негодувание срещу флага на ЕС, развяващ се върху забележителността на столицата Париж.

"Украсяването на Триумфалната арка единствено в цветовете на Европейския съюз, но без националния флаг, е истинска атака срещу идентичността на нацията ни, защото този паметник почита нашите военни победи и помещава Гробницата на Незнайния воин", каза тя в изявление.

Франция поема председателството на Съвета на ЕС

Франция поема председателството на Съвета на ЕС

Сред приоритетите са опазването на околната среда и цифровизацията...

От офиса на Макрон не са коментирали изявлението.

Но френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон каза, че демонстрацията е само временна. "Френското знаме не е заменено. Предизборната кампания не е безплатен пропуск за дребни лъжи и спорове", написа той в "Туитър".

Макрон, който все още не е казал дали ще се кандидатира за преизбиране през април, победи Льо Пен на балотажа през 2017 г. с 66 процента срещу 34 процента. Всички проучвания показват, че той е фаворит да спечели още един петгодишен мандат.

Льо Пен каза, че ще се обърне към Държавния съвет, който действа като правен съветник на изпълнителната власт, да премахне знамето на ЕС.

Припомняме, че с настъпването на Новата 2022 г. Франция пое председателството на Съвета на Европейския съюз - на ротационен принцип, след като през последните шест месеца той беше оглавяван от Словения.

Девизът на френското председателство е "Възстановяване, сила, принадлежност".

Президентът Макрон вече заяви, че "2022 година трябва да се стане повратна за Европа".

"През последните години нашият континент толкова пъти беше очернян", отбеляза той, напомняйки упреците, че Европа е "разделена, неспособна на общи проекти, на път е да стане исторически неактуална".

Пандемията обаче показа, че единението не само е полезно, но и е "източник на надежда", подчерта Макрон.

Според него, новият модел на растеж трябва да стимулира иновациите и създаването на работни места след приключването на коронавирусната пандемия, конкурентноспособността на Европа. По думите му, този модел трябва да е в съответствие с климатичните цели.

Очаква се Франция да се съсредоточи върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Позиция на Еманюел Макрон

Акцент по време на френското председателство ще бъде и "европейският суверенитет" с оглед на защитата на границите и на въпросите, свързани с отбраната.

В чест на започващото френско председателство редица сгради в цялата страна, включително Елисейският дворец и Айфеловата кула, бяха осветено в синьо - цвета на флага на ЕС.

По-рано френският изрази мнение, че Европейският съюз трябва да разработи нов механизъм за защита границите на Шенгенската зона. По думите му, той трябва да се задейства в кризисни ситуации, "когато ще е необходимо да подсилим външните ни граници".

Париж ще настоява и за реформиране на Шенгенската зона.

Според френския президент, през шестте месеца на френското председателство ще се работи по идеята за европейски пакт за по-справедливо разпределение на мигрантите в Европа.