Словения, която днес пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, се ангажира да продължи усилията за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания. Председателството беше открито с официална церемония, в присъствието на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите, съобщи БНТ.

Европейската комисия, като вас, е силно ангажирана да подкрепя европейския път на Западните Балкани. Също така сме ангажирани да постигнем напредък в разширяването на ЕС и започването на преговори с Албания и Република Северна Македония. Приветствам намерението ви да организирате среща на върха за Западните Балкани по време на вашето председателство. Ще работим в тясно сътрудничество, за да помогнем за дългосрочното възстановяване и стабилността в този регион." - увери Урсула фон дер Лайен.

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Възлагат се надежди на словенското председателство…

Припомняме, в края на португалското председателство държавният секретар по европейските въпроси на Португалия - Ана Паула Закариаш, изрази надежда, че Словения ще помогне за намирането на решение за започване на предприсъединителни преговори със Скопие и Тирана. Същевременно тя подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС.

Основен приоритет на Любляна през идните шест месеца ще бъде икономическото възстановяване на страните от Евросъюза след пандемията от COVID-19.

Словения поема ротационното председателство на ЕС

Словения поема ротационното председателство на ЕС

Председателят на ЕК и еврокомисарите са в Любляна

Брюксел одобри днес и националния план за възстановяване и развитие на Словения, по който страната може да получи 2.5 милиарда евро - в безвъзмездни средства и заеми.

Словенското председателство започва на фона на критики към премиера Янез Янша и правителството му за упражняване на натиск върху медии, проблеми с върховенството на закона и отказ да назначи делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Многохиляден митинг в Любляна, поискаха оставката на премиера

Многохиляден митинг в Любляна, поискаха оставката на премиера

Между 20 и 40 хиляди души...