Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия - Ана Паула Закариаш, изрази надежда след парламентарните избори у нас да бъде намерено решение по ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС, съобщи БНР.

Припомняме, Португалия, която сега е ротационен председател на Съвета на ЕС, на 1 юли ще предаде тези функции на Словения.

Министър Закариаш очаква, че като страна от същия регион Словения ще помогне за намирането на решение на проблема. Същевременно тя подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно." - заяви министърката пред журналисти в Лисабон.

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

Синхронизиране на учебните програми, отказ от малцинствени претенции, ...

"Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат." - отбеляза Закариаш.

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция." - добави тя.

България предлага на РСМ опита си с конституционното право при влизане в ЕС

България предлага на РСМ опита си с конституционното право при влизане в ЕС

Румен Радев се срещна със съдии от КС на Северна Македония

Министър Закариаш посочи, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници."

Тя коментира също доколко е възможно изборите да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна."

Португалия вдигна ръце: Не е дошло времето за начало на преговори за членство на С. Македония и Албания

Португалия вдигна ръце: Не е дошло времето за начало на преговори за членство на С. Македония и Албания

Португалия прехвърли горещия картоф на Словения

Закариаш показа разбиране към българската позиция - че страната ни не е против европейската перспектива на Северна Македония, а против антибългарската реторика и настоява съвместната историческа комисия да поднови заседанията си.

"И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат." - констатира тя.

Тя изрази увереност, че словенското председателство ще подкрепи този процес и ще работи с всички сили за постигане на прогрес.

"Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата." - обобщи Ана Паула Закариаш.