България бе принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет "Общи въпроси" със съвсем ясни мотиви.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи по европейската перспектива на Република Северна Македония. В нея се изтъкват и пет ясни ангажименти, поети от РС Македония по време на междуправителствените срещи.

Дипломатите ни напомнят, че на същото заседание България даде положителна оценка за постиженията на Република Албания в процеса на реформи и каза своето "да" за приемане на преговорната й рамка.

Зоран Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Зоран Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

"Македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори"

От дипломатическото ни ведомство изтъкват, че позицията на страната ни по европейската перспектива на Република Северна Македония е последователна и ясна.

Принципите на тази позиция са, че политиката на разширяване на ЕС трябва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги.

България очаква надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани. Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Заев обикалял като цветарка европейските столици, за да създава фронтове срещу България

Заев обикалял като цветарка европейските столици, за да създава фронтове срещу България

Коста Филипов: Македонския премиер се опитал няколко пъти да обиди страната ни

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика и наш неизменен ангажимент, се казва в позицията на българското външно министерство.

България е твърдо решена да продължи диалога с Република Северна Македония като фокусът е върху намирането на прагматични, устойчиви и взаимно приемливи решения на предизвикателствата, които са наследени от миналото.

От дипломатическото ни ведомство уточняват, че по време на срещите на премиера Зоран Заев на 17 юни 2021 г. в София с президента Румен Радев и министър-председателя Стефан Янев Македония е изразила готовност за изпълнение на някои ангажименти. Те са били договорени и по време на разговорите между министрите на външните работи Светлан Стоев и Буяр Османи.

Ангажиментите са:

- В най-кратки срокове Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект "Република Северна Македония", а не до географския регион "Северна Македония", част от който се намира в суверенните граници на България. След изпращането на тази Вербална нота България веднага ще спре да настоява за употреба единствено на дългото име "Република Северна Македония" в ЕС и международните организации;

- Република Северна Македония окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

- Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Този исторически жест от страна на Република Северна Македония би отразил на практика общия ни европейски цивилизационен избор;

- Република Северна Македония да адаптира с България съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история, залегнала като централен елемент в Преамбюла и чл. 8 ал. 3 на Договора за добросъседство, както и с оглед премахването на учебно съдържание, насаждащо омраза към България (чл. 11 ал. 6);

- Идентифициране съвместно с България и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, насаждащи омраза срещу България и българите.

От своя страна София препотвърждава желанието си да продължи с проучвателните консултации и всички необходими други форми на двустранни преговори със Скопие.

Точното и своевременно изпълнение на поетите на високо ниво ангажименти ще бъде тест за искреност и добра воля. Това ще ни позволи да се придвижим в действително положителна посока, се казва в позицията.

В продължение на двустранния диалог, министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати днес писмо до своя колега министър Буяр Османи, в което се изразява очакване за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония, както и готовността на българската страна за намиране на трайни и устойчиви решения.

Независимо от предизвикателствата, Република България и Република Северна Македония следва да развиват пълноценни, искрени, предсказуеми и основани на Договора за добросъседство, отношения във всички области. Нашата страна е дала безброй доказателства за своята готовност за това, се казва в позицията на МВнР. 

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Румен Радев: Да не допуснем лобиране, медиен и политически натиск от РС Македония

Не може да градят идентичност върху кражбата на българската история

От дипломатическото ни ведомство изтъкват, че ефективното изпълнение на Договора за добросъседство с РС Македония трябва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Това е вътрешен за ЕС процес.

В същото време, демонстрираният от Република Северна Македония открит подход по тази тема, включително утвърждаването в Преговорната рамка на критериите за добросъседство, следва да бъде приветстван, гласи позицията на МВнР.

България отнво заявава своята готовност за конструктивен диалог и по време на предстоящото Словенско председателство, както и при следващите председателства на Съвета на ЕС. Целта е разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, което несъмнено би било от полза за целия регион и неговото европейско бъдеще, подчертават българските дипломати.