През последните месеци Заев натрупа доста негативи в отношенията с със Северна Македония, защото обиколи като цветарка всички европейски столици, за да създава фронтове срещу България. Това каза ефира на Btv журналистът Коста Филипов. Той допълни, че македонския премиер се опитал няколко пъти вербално да отправи обидни думи към българската държава.

"Подписването на договора за добросъседство през 2017 г. беше много важна стъпка. България тогава трябваше да изпълни една геополитическа задача и да отвори пътя на Република С. Македония към европейската интеграция", каза още Филипов. Според него и от страна на Бойко Борисов, и на Зоран Заев срещата помежду им човекът, в който вижда основния партньор, с който може да работи и е работил досега, е бившият български премиер.

Стефан Янев настоя пред Заев да използват прозореца за открит диалог

Стефан Янев настоя пред Заев да използват прозореца за открит диалог

В момента има прозорец на възможност да се работи по нерешените въпроси държавите ни да не увеличават разломите

"От вчерашното посещение резултат има дотолкова, колкото Зоран Заев се видя със служебния премиер, с президента, имаше опит да се създаде пример за една нова атмосфера в отношенията", обясни журналистът.

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Срещата е била по искане на Заев

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.

Вчера северномакедонския премиер Зоран Заев се срещна служебният премиер Стефан Янев и соцлидерката на БСП Корнелия Нинова.