Европейските интеграции не трябва да са заложници на двустранни въпроси. Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България. Напредъкът ни в евроинтеграциите трябва да зависи предимно от вътрешните реформи, свързани с преговорните глави, законодателството на ЕС и постигането на европейски стандарти.

Това написа македонският премиер Зоран Заев в своя Фейсбук профил след като на вчерашното заседание на Европейския съвет точката за начало на европреговорите с РС Македония отпадна от дневния ред.

Припомняме, мнението на България остава непроменено - ние не приемаме кражба на своята история, но сме отворени за диалог и очакваме изпълнение на Договора за добросъседство с РС Македония.

Португалия вдигна ръце: Не е дошло времето за начало на преговори за членство на С. Македония и Албания

Португалия вдигна ръце: Не е дошло времето за начало на преговори за членство на С. Македония и Албания

Португалия прехвърли горещия картоф на Словения

"Европейските лидери сериозно трябва да вземат предвид, че безкрайните и повтарящи се разочарования неизбежно отварят вратата и насърчават евроскептиците. Ето защо ЕС трябва да намери формула, която да държи на думата си и да разшири разширяването на Западните Балкани", пише Заев.

Според македонския премиер страната му е показала смелост и искрена воля за решаване на двустранните отношения чрез взаимно уважение и защита на националното достойнство.

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Албания не взима страна, посочи и Еди Рама

Двустранните въпроси не трябва да се включват в преговорите или рамката. Това е опасен прецедент и е позиция, споделена от всички останали страни членки на ЕС.

"Македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори. Никой и с какъвто и да е акт не трябва да поставя под въпрос човешкото достойнство, равенство и солидарност, върховенство на закона, права на човека", пише Заев, без да споменава, че езикът, който се ползва в РС Македония е изкуствено създаден през 1945 г.

Припомняме, за новосъздадената писмена норма азбуката на РСМ Македония, е плод на третата комисия, е приета на 3 май 1945 г., а месец по-късно, на 7 юни е утвърден и правописът. Комисията е сформирана от Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.