Проблемите с Македония могат да бъдат решени само на двустранна основа и без вмешателство, заяви служебният премиер Стефан Янев, който прие в резиденция "Бояна" албанският си колега Еди Рама.

Рамковата позиция по РС Македония е тази, която отстояваме, а по думите му двустранните проблеми не трябва да се решават на международното поле.

Двамата премиери са констатирали сходство по темата за европейската перспектива на Албания. Надяваме се, че българската позиция за РС Македония е добре позната в Албания. Европейският път на РСМ и Албания е открит, посочи Янев и открои, че отношенията с Албания се развиват по добър начин. Нямаме открити въпроси и благодари за добрия прием на българското национално малцинство.

Сътрудничеството с България няма никакви проблеми. Албания е модел за отношенията с малцинствата, на европейско ниво, отговаря на стандартите на ЕС, заяви от своя страна албанският премиер. Ние ще уважим всички приятелски страни, България и РС Македония трябва да разрешат въпросите. Другите не могат да заместят това, което двете страни трябва да направят.

България като член на ЕС е зряла и разполага с всичко и помни кога е била в друго положение, каза още Еди Рама.

В отговор на въпрос на БГНЕС Един Рама заяви, че Албания не взима страна. Надяваме се и подкрепяме двете страни - РС Македония и България да говорят и да решат проблема помежду си. Разбира се, ЕС прави огромни усилия, но зависи от българите и македонците. Не мога да взема страна, за да не се усложнят още повече нещата, отговори албанският премиер.