Миграцията ще е основна тема на започващото на 1 януари 2022 година френско председателство на ЕС.

Това разкри в интервю за "Воа дю нор" президентът Еманюел Макрон.

Той посочи, че трябва да се предотварти изграждането на бежански лагери, да се разбият каналджийските мрежи и да се засили сътрудничеството със страните на произход, за да се предотвратят тези мигрантски потоци.

Франция разтури лагeр на нелегални мигранти край Ламанша

Франция разтури лагeр на нелегални мигранти край Ламанша

Това става на фона на подновеното напрежение между Франция и Великобритания за мигрантите

За Макрон е важно да покаже, че действа срещу миграцията. Така той ще влезе в кандидат-президентската битка догодина с летящ старт. Консерваторите и крайнодесните във Франция използват темата за бежанците, за да трупат подкрепа.

Франция ще поеме ротационното председателство на ЕС в разгара на миграционната криза на границата на Беларус и Полша, за която ЕС твърди, че е организирана от Минск в отговор на европейските санкции срещу режима на Александър Лукашенко.

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция предупреди Русия и за Украйна

ЕС е дълбоко разделен от години по въпроса. Оформят се три лагера. На нежелаещите да приемат мигранти източни страни - членки, богатите северни страни, в които много от новодошлите мигранти искат да живеят, и средиземноморските страни, в които основно пристигат миграционните потоци.

Припомняме, че връщането на контрола на британската граница беше ключова част от кампанията за извеждане на страната от Европейския съюз на референдума през 2016 г.

Законът за гражданството и границите криминализира лица, които съзнателно влизат във Великобритания нелегално.

Британските власти имат повече възможности да експулсират такива мигранти в сигурните трети страни, от които са дошли в кралството, а тези, които не успеят да изгонят, ще имат помалко възможности да се установят във Великобритания.

Опрости се и ускори системата за обработка на молби за убежище и жалби за отказ.

Има и по-строги санкции за организиране на незаконния транспорт на бежанците до Обединеното кралство. Престъпниците са изправени пред доживотен затвор.