Рекорден брой мигранти са прекосили Ламанша от Франция само за един ден тази седмица, обяви британското правителство, като броят им през тази година е доста повече в сравнение с миналата година, предаде "Франс прес".

Британското вътрешно министерство потвърди, че най-малко 482 души са преминали вчера през един от най-натоварените корабни морски пътища в света, много от които са били на опасно препълнени надуваеми лодки.

Бройката надминава предишния рекорд, поставен само седмици по-рано, след като мигрантите се възползваха от благоприятното лятно време.

Великобритания и Франция борят съвместно миграцията под Ламанша

Великобритания и Франция борят съвместно миграцията под Ламанша

Сключиха ново споразумение

Британски медии уточниха, че над 10 000 мигранти през годината са прекосили Ламанша - много повече от приблизително 8 500 души, които според правителството са пристигнали през цялата 2020 година.

Правителството посочи, че се е занимало с 21 "събития", включващи 482 души вчера, докато 246 души са били възпрепятствани да се доберат до Южна Англия от френските власти.

Дан О'Махони, командир на охраната на Ламанша, обвини престъпни банди за ситуацията и я нарече "неприемлива" и "опасна".

80 мигранти преминали нелегално Ламанша за ден

80 мигранти преминали нелегално Ламанша за ден

Брегова охрана спаси хората от удавяне

Нарастващият наплив на мигранти се оказва все по-смущаващ за правителството, което се зарече да ограничи пристигащите и направи затягането на британските граници ключов въпрос в кампанията си за излизане от Европейския съюз.

Миналия месец британският министър на вътрешните работи Прити Пател и нейният френски колега Жералд Дарманен обявиха планове за повече от два пъти повече полицаи, патрулиращи по френските плажове.

Великобритания също така обеща 62,7 млн. евро през 2021-2022 г., за да помогне на Франция да спре потока от нелегална миграция.

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Повече от 2 пъти над броя за 2019

Пател обеща да направи маршрута през Ламанша "нежизнеспособен" и предложи законодателство за преразглеждане на правилата за убежище, налагайки повече години затвор за контрабандистите на хора и, противоречиво, за самите мигранти.

Тя твърди, че промените, които бяха заклеймени от правозащитни организации, са отдавна закъснели.

Тази седмица Пател се срещна с властите в Гърция, за да обсъдят сътрудничеството по въпросите на нелегалната миграция.

По време на двудневното посещение Пател се срещна с министри в Атина, вземайки участие в патрулиране с гръцката брегова охрана, за да научи повече за методите, използвани за предотвратяване на прекосяванията на малки лодки.

Британският вътрешен министър очаква военните да спрат мигрантите в "опасния" Ламанш

Британският вътрешен министър очаква военните да спрат мигрантите в "опасния" Ламанш

Министерство на отбраната "работи усилено", за да определи как най-добре да помогне