Повече от 80 мигранти са се опитали да прекосят Ламанша от Франция за Великобритания в сряда, съобщи "Спутник".

Надуваема лодки с мигранти са били спасени от инциденти.

До момента през 2020 г. близо 5000 мигранти са преминали Канала във Великобритания, а 1800 мигранти са пристигнали в страната, използвайки канала през 2019 година.

В началото на август, френската полиция заяви, че улавят повече мигранти, които повече от всякога се опитват да преминат във Великобритания по море. Пресекли са 10 пъти повече от броя на мигрантите в лодки във френските води през юли тази година, в сравнение със същия период на миналата година.

Те заявиха, че степента им на успех при улавяне на мигранти се е увеличила от 40% през 2019 г. на 47% през 2020 година.

Бежанците и мигрантите започнаха да влизат в Обединеното кралство, преминавайки през Ламанша с малки лодки през ноември 2018 година.

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Повече от 2 пъти над броя за 2019

Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. гласи, че след като човек е под юрисдикцията на държава - например териториални води - тогава властите са задължени да спасяват хора, да ги извеждат на брега и да им позволят да подадат молба за убежище.

Въпреки това, съгласно дългогодишна сделка с ЕС, наречена "Дъблин III", Обединеното кралство има право да изпрати обратно всеки, който търси убежище, ако биха могли разумно да го поискат в друга страна по пътя.