Броят на мигрантите, които са минали нелегално през Ламанша тази година, е преминал 5 000, показват последните данни, докато правителството на Великобритания продължава да търси "милитаризиран" отговор на нарастващия брой, предаде "Гардиън".

Преминалите са основно иракски, ирански, судански, йеменски и сирийски граждани.

Петима души пристигнаха в Англия само в петък с риск за живота си. Те са се представили като судански и чадски граждани и бяха отведени в Дувър, за да бъдат разпитани от имиграционните служители.

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Мигрантите ще знаят, че "се сблъскват с реални последици" и Франция трябва да ги спре

Анализът на PA Media показва, че общият брой до сега вече е над два пъти повече от 1 900 души за същия период през миналата година.

Правителството на Обединеното кралство продължава да следва твърд подход, за да спре пристигащите нелегално по този маршрут, въпреки че хуманитарните експерти настояват да се подобрят безопасните и законни маршрути за лицата, търсещи убежище.

В средата на месец юли Франция и Великобритания подписаха споразумение за обмен на информация в общата им борба срещу трафикантите на хора, които незаконно прекарват мигранти през Ламанша.

Наскоро назначеният командир на заплахата за нелегален канал Дан О'Махони разкри в четвъртък, че британските и френските власти обсъждат засилено наблюдение на водите, включително с въздушна подкрепа и повече патрули в Северна Франция.

Лондон: Париж да спре бежанците през Ламанша

Лондон: Париж да спре бежанците през Ламанша

Затягане на мерките

Кралските военновъздушни сили вече пуснаха самолети над Дувър.

В началото на август, френската полиция заяви, че улавят повече мигранти, които повече от всякога се опитват да преминат във Великобритания по море. Пресекли са 10 пъти повече от броя на мигрантите в лодки във френските води през юли тази година, в сравнение със същия период на миналата година.

Те заявиха, че степента им на успех при улавяне на мигранти се е увеличила от 40% през 2019 г. на 47% през 2020 година.

Бежанците и мигрантите започнаха да влизат в Обединеното кралство, преминавайки през Ламанша с малки лодки през ноември 2018 година.

Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. гласи, че след като човек е под юрисдикцията на държава - например териториални води - тогава властите са задължени да спасяват хора, да ги извеждат на брега и да им позволят да подадат молба за убежище.

Въпреки това, съгласно дългогодишна сделка с ЕС, наречена "Дъблин III", Обединеното кралство има право да изпрати обратно всеки, който търси убежище, ако биха могли разумно да го поискат в друга страна по пътя.

Дронове патрулират Ламанша в търсене на нелегални мигранти

Дронове патрулират Ламанша в търсене на нелегални мигранти

През февруари над 100 мигранти са били пресечени да преминават през Ламанша

Това споразумение ще се прекрати в края на преходния период за "Брекзит" - следващия януари - освен ако Великобритания и ЕС се споразумеят за подобна сделка.