Великобритания и Франция подписаха ново споразумение за справяне с нелегалната миграция през Ламанша, предаде Анадолската агенция.

Френското правителство се съгласи да удвои броя патрулиращите по 150-километров участък от френските плажове, откъдето мигрантите започват своето опасно пътуване до Великобритания.

Sтепента им на успех при улавяне на мигранти се е увеличила от 40% през 2019 г. на 60% през 2020 година. Скок обаче показва и броят на мигрантите.

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Над 5 000 нелегално преминали Ламанша тази година

Повече от 2 пъти над броя за 2019

Британският вътрешен министър Прити Пател и френският вътрешен министър Жерал Дарманен потвърдиха ангажимента си да направят този популярен маршрут невъзможен за преминаване, се казва в правителствено изявление.

Двамата министри също така се договориха за въвеждането на нови технологии за наблюдение - включително безпилотни летателни апарати, радарно оборудване и камери.

80 мигранти преминали нелегално Ламанша за ден

80 мигранти преминали нелегално Ламанша за ден

Брегова охрана спаси хората от удавяне

"В допълнение към тези нови оперативни планове ще въведем нова система за получаване на убежище, която е твърда и честна, а през следващата година ще предложа ново законодателство, за да изпълним този ангажимент", каза Пател.

Така тя потвърди за пореден път плановете на британското правителство да ограничи миграцията в страната.

Над 8000 души са преминали от френските брегове до Великобритания тази година, съобщават местните медии.