Началниците на отбраната на Великобритания обмислят искане на вътрешното министерство за помощ за справяне с мигранти, които се опитват да преминат през Ламанша, съобщава БиБиСи.

Междувременно вътрешният секретар назначи бивш изпълнителен директор на Националната агенция за престъпления, който е и бивш кралски морски пехотинец, за нов командващ срещу заплахата от нелегалния канал в Ламанша.

Прити Пател назначи Дан О'Махони, който ще работи, за да направи маршрута "нежизнеспособен" за малки преходи с лодка. 

През последните дни повече от 500 души бяха прихванати да пресичат Ламанша, включително 235 - рекорд за един ден - в четвъртък. Министерството на вътрешните работи заяви, че най-малко 151 души са пристигнали във Великобритания в събота с 15 лодки. Общо 146 души пристигнаха в петък със 17 лодки.

Министерството на отбраната заяви, че "работи усилено", за да определи как най-добре да помогне, след като получи искане за военната помощ по протокола за взаимопомощ с цивилните власти.

Министерството на вътрешните работи заяви, че О'Махони, директор на Съвместния център за морска сигурност от 2019 г. се стреми към "по-строги действия във Франция, включително по-засилени мерки за прилагане и приемане на прихващания в морето и директно връщане на лодки".

По-рано Пател заяви, че министрите работят за превръщането на "опасния" канал в "нежизнеспособен", но добави, че правителството е изправено пред "законодателни, правни и оперативни бариери".

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Великобритания обмисля да използва ВМС срещу мигранти в Ламанша

Мигрантите ще знаят, че "се сблъскват с реални последици" и Франция трябва да ги спре