Френската полиция разчисти лагер на нелегални мигранти в Гранд-Синте, населено място на северното крайбрежие на страната близо до Дюнкерк. Това обяви вътрешният министър Жералд Дарманен на фона на подновеното напрежение между Франция и Великобритания по въпроса за мигрантите, информира "Ройтерс".

Близо 1000 души се евакуират и прехвърлят в местни съоръжения за приютяване, уточняват френски медии.

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

482 мигранти само за ден

Британската неудовлетвореност от броя на мигрантите, които нелегално пресичат Ламанша от френските брегове, се появи отново, след като повече от 1 000 бежанци достигнаха Южна Англия за един ден миналата седмица.

Дарманен уточни, че е обсъдил въпроса с британския си колега Прити Пател вчера вечерта.

"Ще поддържаме оперативното си сътрудничество и ще засилим съвместните си действия срещу трафикантите на мигранти", написа той в "Туитър".

Великобритания ще връща лодки с мигранти във Франция

Великобритания ще връща лодки с мигранти във Франция

Париж предупреждава, че това може да навреди на сътрудничеството между двете страни

Дарманен по-рано вчера обвини Великобритания за кризата, заявявайки, че британското трудово законодателство насърчавало мигрантите да се опитат да направят опасното прекосяване на Ламанша с лодка.

Френската полиция отбелязва, че въпреки че пречи на повече лодки да преминат, те могат само да възпрат потока. Мигрантите са твърде многобройни, брегът е твърде дълъг, а трафикантите са твърде добри в избягването на сигурността, за да прихванат всяка лодка, изтъкват от френската полиция.

Преди демонтирането на лагера в Гранд-Синте броят на мигрантите, разпръснати между Дюнкерк и Кале, беше оценен на около 2000 души от френските власти.