Великобритания ще може да връща лодки, превозващи мигранти през Ламанша, съобщава "Франс прес".

Това предвижда нова стратегия, одобрена от британския вътрешен министър Прити Пател.

Рекордни 828 души преминаха на Острова от Франция за ден в края на август, тъй като трафикантите се възползваха от благоприятното време в края на лятото.

Нарастващият брой лодки е все по-неудобен за Пател, която си е спечелила репутация, че държи на строгия контрол по отношение на имиграцията и реда.

Връщането на контрола на британската граница беше ключова част от кампанията за извеждане на страната от Европейския съюз на референдума през 2016 г.

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

Рекорден брой мигранти прекосиха Ламанша от Франция за Великобритания

482 мигранти само за ден

Мярката на Лондон идва, след като Пател проведе разговори с френския си колега Жерар Дарманин, който обаче предупреди, че има риск новата тактика да има отрицателно въздействие върху сътрудничеството на двете страни.

"Опазването на човешкия живот в морето е приоритет пред съображенията за националност, статус и миграционна политика. То е извън стриктното зачитане на международното морско право, регулиращо търсенето и спасяването по море", пише той в писмото от 6 септември.

В сряда британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента, че Великобритания трябва да използва всяка възможна стратегия, за да спре "гнусната търговия" на трафикантите, превеждащи рекорден брой мигранти през Ламанша.

Лондон се ядоса на Франция, че не спира мигрантите

Лондон се ядоса на Франция, че не спира мигрантите

В понеделник хиляда души са слезли на брега на английското графство Кент