С настъпването на Новата 2022 г. Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз - на ротационен принцип, след като през последните шест месеца той беше оглавяван от Словения, напомня агенция AFP.

Девизът на френското председателство е "Възстановяване, сила, принадлежност".

Президентът на Франция Еманюел Макрон вече заяви, че "2022 година трябва да се стане повратна за Европа".

"През последните години нашият континент толкова пъти беше очернян", отбеляза той, напомняйки упреците, че Европа е "разделена, неспособна на общи проекти, на път е да стане исторически неактуална".

Пандемията обаче показа, че единението не само е полезно, но и е "източник на надежда", подчерта Макрон.

Според него, новият модел на растеж трябва да стимулира иновациите и създаването на работни места след приключването на коронавирусната пандемия, конкурентноспособността на Европа. По думите му, този модел трябва да е в съответствие с климатичните цели.

Очаква се Франция да се съсредоточи върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Акцент по време на френското председателство ще бъде и "европейският суверенитет" с оглед на защитата на границите и на въпросите, свързани с отбраната.

В чест на започващото френско председателство редица сгради в цялата страна, включително Елисейският дворец и Айфеловата кула, бяха осветено в синьо - цвета на флага на ЕС.

По-рано френският изрази мнение, че Европейският съюз трябва да разработи нов механизъм за защита границите на Шенгенската зона. По думите му, той трябва да се задейства в кризисни ситуации, "когато ще е необходимо да подсилим външните ни граници".

Париж ще настоява и за реформиране на Шенгенската зона.

Според френския президент, през шестте месеца на френското председателство ще се работи по идеята за европейски пакт за по-справедливо разпределение на мигрантите в Европа.

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Миграцията - основна тема на френското председателство на ЕС

Позиция на Еманюел Макрон