Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню заяви във вторник, че е готов да използва правомощията си, за да реквизира индустриални мощности или да наложи приоритети на производителите на оръжия, за да ускори производството на оръжия и снаряди, необходими на бойното поле в Украйна и другаде.

"Тези въпроси... очевидно стоят на масата", каза Лекорню на пресконференция, като добави, че запасите и производствените линии са особено обтегнати по отношение на противовъздушните ракети и артилерийските снаряди.

Лекорню заяви, че може да реквизира запаси или да нареди на компаниите да дадат приоритет на определени поръчки, като при това цитира ракетите Aster, произведени от MBDA, като потенциален пример за такъв ход.

Чуждестранното търсене на произведени във Франция оръжия е голямо, особено на зенитни артилерийски и радарни системи, използвани в Украйна, каза Лекорню, но отбранителната индустрия на страната се стреми да се справи.

"Пропуснахме определени договори със страни от Източна Европа, за които критерият за сроковете за доставка е по-важен от цената", каза Лекорню.

Франция настоява за по-големи ограничения на вноса в Украйна

Франция настоява за по-големи ограничения на вноса в Украйна

Марк Фесно смята, че дестабилизираните пазари могат да подкопаят обществената подкрепа за Киев