Франция заяви във вторник, че тя и група други страни от ЕС настояват за по-големи ограничения върху вноса на хранителни продукти от Украйна, за да се предотврати дестабилизирането на селскостопанските пазари в ЕС, предава "Ройтерс".

Членовете на ЕС обсъждат как да предоставят на Украйна допълнително едногодишно удължаване на безмитния достъп до нейните пазари, като същевременно успокояват фермерите, които протестират от месеци срещу екологичните правила на ЕС и евтиния внос.

Френският министър на земеделието Марк Фесно каза пред репортери преди среща с колеги от ЕС в Брюксел, че дестабилизираните пазари могат да подкопаят обществената подкрепа за Киев, което не би било в интерес нито на ЕС, нито на украинците.

Европейската комисия предложи спиране на митата върху украинската селскостопанска продукция за още една година до юни 2025 г., с нова "аварийна спирачка" за птиче месо, яйца и захар, което води до мита, ако вносът надвиши средните нива от 2022 и 2023 г.

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

За най-чувствителните продукти е предвиден така нареченият механизъм за спешно спиране

Оттогава в списъка са добавени овесени ядки, царевица, други зърнени изделия и мед.

Фесно каза, че пшеницата също трябва да бъде включена и настоя, че спирачният праг трябва да бъде средната стойност за 2021-2023 г. Това ще включва годината преди инвазията на Русия, когато украинският износ за ЕС беше ограничен от тарифи и квоти.

Унгарският министър Ищван Наги каза, че Будапеща ще подкрепи само удължаване за Украйна с ограничения върху пшеницата.

Дейвид Кларинвал, министърът на земеделието на Белгия, която заема шестмесечното ротационно председателство на ЕС, каза, че очаква решение да бъде намерено в следващите дни, без да уточнява какво ще включва такова решение.

ЕК иска по-високи мита за внос на зърно от Русия и Украйна

ЕК иска по-високи мита за внос на зърно от Русия и Украйна

Предложението не засяга транзита към трети държави