Франция ще въведе екоданък за авиокомпаниите, които летят от Франция, коментира министърът на транспорта Елизабет Борн, цитирана от БиБиСи.

Очакват се приходи от около 180 млн. евро от 2020 г. Размерът на данъка зависи от вида на закупения билет.

"Решихме да въведем екоданък за всички полети от Франция", заяви Борн по време на пресконференция, като добави, че средствата ще финансират ежедневния транспорт във Франция, както и по-малко замърсяващ транспорт, като железопътния транспорт.

Билетите за икономична класа за полети в рамките на Франция или ЕС ще имат наложен данък в размер на 1,50 евро. Билетите за бизнес класа за полети извън ЕС ще имат най-висок данък до 18 евро.

Данъкът ще се прилага само за изходящи полети, а не за тези, които летят в страната.

Френското правителство се опита да затегне екологичната регулация, но миналата година изостави плановете си за увеличаване на данъка върху горивата след протестите на "жълтите жилетки".

Авиокомпаниите въвеждат и свои инициативи, за да се опитат да намалят замърсяването. Схемата за компенсиране и намаляване на емисиите на въглероден двуокис за международното въздухоплаване изисква от авиокомпаниите да наблюдават и докладват емисиите си от тази година.

Европейският съюз съобщава, че без никакви действия емисиите на CO2 от авиацията ще нараснат до 300% до 2050 година.