Франция стана първата страна в света, записала правото на аборт в конституцията си, съобщават BBC и "Ройтерс".

Депутатите гласуваха за преразглеждане на конституцията на страната от 1958 г., за да гарантират правото на жените на такъв избор.

Това става 25-ата поправка в историята на съвременна Франция и първата от 2008 г.

Проучванията показват, че около 85% от обществеността подкрепя реформата.

Премиерът Габриел Атал каза пред парламента, че правото на аборт остава "в опасност" и "на милостта на вземащите решения" преди гласуването.

"Казвам на жените, в рамките на нашите граници и извън тях: Започва ерата на един свят на надежда. Тялото ви принадлежи и никой не може да решава вместо вас", каза той на рядък парламентарен конгрес във Версай.

Макрон ще защитава правото на аборт за французойките

Макрон ще защитава правото на аборт за французойките

Готви се промяна в конституцията

Но не всички приветстваха гласуването, като от Ватикана повториха противопоставянето си на абортите.

"Не може да има "право" да се отнеме човешки живот", се казва в изявление на ватиканската институция, повтаряйки опасенията, изразени вече от френските католически епископи.

Припомняме, че преди година френският президент Еманюел Макрон заяви, че до няколко месеца правителството му ще представи проектозакон за включване на правото на аборт във френската конституция.

В реч, с която отдаде почит на покойната Жизел Халими, феминистка активистка и пионерка в областта на репродуктивните права, Макрон заяви, че изменението на конституцията ще бъде внесено в парламента.

През ноември 2022 г. Националното събрание на Франция вече гласува в подкрепа на конституционната промяна, но без да вземе решение за сроковете, в които тя трябва да стане факт.

Жените имаха законно право на аборт във Франция съгласно закон, приет през 1974 г. и актуализиран няколко пъти оттогава, като последната промяна през февруари разширява достъпа до аборт до 14-тата седмица на бременността от 12.