Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че до няколко месеца правителството му ще представи проектозакон за включване на правото на аборт във френската конституция.

В реч, с която отдаде почит на покойната Жизел Халими, феминистка активистка и пионерка в областта на репродуктивните права, Макрон заяви, че изменението на конституцията ще бъде внесено в парламента.

"Това ще закрепи свободата на жените да избират аборт и ще бъде тържествена гаранция, че нищо никога няма да може да ограничи или отмени това право, защото то ще е станало необратимо", каза той.

"Правата на жените винаги са крехко завоевание", каза Макрон.

През ноември 2022 г. Националното събрание на Франция вече гласува в подкрепа на конституционната промяна, но без да вземе решение за сроковете, в които тя трябва да стане факт.

Този месец френските сенатори също подкрепиха плана, но Камарата на представителите, в която консерваторите имат мнозинство, промени формулировката на текста от "правото на жените" на "свободата на жените" да правят аборти.

Макрон заяви в сряда, че напредъкът, постигнат в парламентарните дебати, "ще позволи, това е моето желание, да включим в нашия основен закон тази свобода като част от проектозакона, който ще преразгледа нашата конституция и който ще бъде подготвен през следващите месеци".

Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията

Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията

Десните партии са против подобна промяна

Тази стъпка може да бъде ускорена, след като през юни Върховният съд на САЩ отмени правото на аборт, което предизвика натиск от страна на активисти, които настояват Франция да направи обратното в знак на своята ангажираност към правата на жените.

Макрон говори по време на националната церемония в памет на Жизел Халими, който почина през 2020 г. на 93-годишна възраст след дълга кариера на адвокатка, активистка и политик.

През 1972 г. в знаково дело тя постига оправдателна присъда за непълнолетна, която е съдена за аборт, след като е забременяла в резултат на изнасилване.

Но изборът на Макрон да обърне внимание на Халими в Международния ден на жената предизвика известна съпротива, дори от страна на нейното семейство.

Синът ѝ Серж Халими, журналист, не присъства на церемонията, като заяви, че тя се провежда "в момент, когато страната се надига срещу изключително несправедливата пенсионна реформа".

Няколко демонстрации по случай Деня на жената в цялата страна включваха протести срещу пенсионната реформа, която според някои критици поставя жените в по-неблагоприятно положение от мъжете.

Виолин Лукас, председател на организацията "Избор на каузата на жените", чийто съосновател е Халими през 1971 г., заяви, че политиците "похищават" наследството на Халими за свои собствени цели.

Макрон продължава да защитава спорната пенсионна реформа във Франция

Макрон продължава да защитава спорната пенсионна реформа във Франция

Повишаването на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години изведе хиляди на протести в последните месеци

Но другият син на Халими, Жан-Ив Халими, говори на церемонията в сряда, като приветства нейното "място в историята" благодарение на отдаването на почит.

Абортите са декриминализирани във Франция през 1975 г.

С последвалите закони се цели абортите да станат безопасни, анонимни и безплатни.

Но асоциациите, подкрепящи избора, твърдят, че жените, които искат да направят аборт, все още често се сблъскват с предразсъдъци и враждебност.

В сряда някои от тях приветстваха инициативата на Макрон да даде на правото на аборт конституционен статут.

От "Fondation des Femmes" ("Фондация на жените") заявиха, че това е "силен сигнал за всички жени по света", който показва, че "ние подкрепяме борбата на жените активистки навсякъде по света".

Организацията "Planning Familiale", подкрепяща избора, заяви, че решението е победа за феминистките сдружения. "Феминистките по света гледат към Франция", заяви тя.

Но асоциацията против абортите Alliance Vita заяви, че Макрон прави "груба и неприлична политическа употреба на болезнения въпрос за абортите".