Президентът на Франция Еманюел Макрон в събота за пореден път защити непопулярния си пенсионен план, съобщи АП. Това бе опит да покаже, че чува опасенията на фермерите и други обикновени граждани. Той направи изявлението по време на посещението си на най-големия селскостопански панаир във Франция.

Промените в пенсиите, предназначени да повишат минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, както и други мерки на властите, бяха сред основните теми по време на посещението на Парижкия селскостопански панаир, където Макрон трябваше да прекара целия ден.

"Дойдох тук, за да подкрепя нашите фермери, които работят усилено, които имат малки пенсии, които значително подобрихме", каза Макрон.

Няколко активисти извикаха за кратко "Не на пенсионния план", след като той току-що беше открил събитието рано в събота, размахвайки картонени плакати с надписи "64 години, това е смърт" и "Метро, работа, гробища".

Макрон обаче обеща да продължи с реформата, въпреки поредицата от стачки и протести в страната през последните месеци.

"Тази реформа е важна, защото ще ни позволи да спасим държавните пенсии, които всички работници получават, настоя Макрон.

Предвижда се системата да изпадне в дефицит през следващото десетилетие.

"Не можем да намалим покупателната способност на работниците, не можем да намалим пенсиите на нашите пенсионери, следователно има само едно решение: да работим повече", каза Макрон.

Фермери призоваха Макрон да изпълни обещанието си да повиши минималната пенсия на фермерите като част от промените, които сега се обсъждат в парламента. Те заявиха, че сега фермерите се пенсионират с по-малко от 700 евро на месец, а той е обещал минимум 1200 евро.

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Хиляди протестираха в столицата Париж и големите градове

Макрон пренебрегна призиви за данък върху богатството, вместо да се повишава възрастта за пенсиониране. 

Въпреки отделни остри реакции на протестиращи, той беше посрещнат с уважение, аплодисменти и благодарности.

Парижкият селскостопански панаир, един от най-големите селскостопански панаири в света, е популярно събитие, което привлича много хора всяка година.

Наред с други проблемни области, няколко фермери изразиха страховете си, че потенциална европейска търговска сделка с южноамериканския блок Меркосур ще доведе до нелоялна конкуренция за техните собствени продукти.

Макрон настоя, че ще продължи да се противопоставя на такава сделка, докато южноамериканските производители не спазват същите екологични и здравни стандарти като европейците.

Макрон също така обеща план за по-добра подготовка за суша и за предпазливо използване на вода, тъй като някои региони на Франция вече са изправени пред ограничения след няколко седмици без значителни валежи. Миналото лято Франция претърпя най-тежката си суша, регистрирана някога.

Повишаването на пенсионната възраст не подлежи на обсъждане, отсече френският министър на труда

Повишаването на пенсионната възраст не подлежи на обсъждане, отсече френският министър на труда

Мнозинството французи са против пенсионната реформа

Припомняме, че по време на предизборната кампания през 2022 г. френският президент заяви, че е решен да прокара пенсионната реформа преди края на втория си президентски мандат.

Въпреки протестите, правителството вече отсече, че тя ще бъде проведена.