Френският министър на труда Оливер Дюсопт заяви, че повишаването на възрастта за пенсиониране до 64 години не подлежи на обсъждане, ден след като повече от милион души излязоха на протест срещу предложената мярка, а синдикален лидер призова за непрекъснати стачки. Това съобщи агенция Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството във Франция се противопоставя на увеличаването на възрастта за пенсиониране от 62 години на 64 години, ход, който президентът Еманюел Макрон твърди, че е от жизненоважно значение за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система.

Общо 1,272 милиона души взеха участие в протестите в цялата страна във вторник, малко повече от първата национална демонстрация на 19 януари.

Ако не вдигнем до 64 г., пенсионната система няма да достигне рентабилност. Това, което не подлежи на обсъждане, е въпросът за връщане на равновесие, посочи Дюсопт. Мобилизацията беше голяма, това трябва да ни накара да продължим да го обясняваме, допълни той.

Лидерът на твърдолевия съюз на CGT Филип Мартинес призова за повече индустриални действия, обвинявайки правителството, че омаловажава съпротивата срещу реформата. Вярвам в непрекъснатите стачки. Правителството се опитва да сведе до минимум недоволството. Премиерът и президентът ни водят към това. Те играят на дърпане на въже, допълни той .

Национална стачка парализира транспорта във Франция

Национална стачка парализира транспорта във Франция

Засегнати са и енергетиката и образованието