Повече от 1 милион души излязоха по улиците на френските градове в четвъртък, за да протестират срещу пенсионните реформи, съобщи френското министерство на вътрешните работи, съобщи "Монд".

По данни на министерството в демонстрациите са участвали общо 1,12 милиона души. В същото време в митингите в Париж са участвали около 80 000 души.

Профсъюзите на свой ред оценяват броя на протестиращите на около два пъти по-голям. Така лидерът на френския синдикат "Обща конфедерация на труда" (CGT) Филип Мартинес заяви, че в четвъртък във Франция на улицата са излезли над 2 млн. души.

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Френският лидер се надява протестите да преминат без ексцесии и насилие

Профсъюзите, които организираха протестите, обявиха също, че следващите масови демонстрации са планирани за 31 януари.

По време на общонационалната стачка във Франция срещу пенсионните реформи в четвъртък френските профсъюзи за първи път от години се обединиха. Работниците в различни сектори - транспорт, енергетика, образование и други - се противопоставиха на увеличаването на пенсионната възраст на 64 години.

Стачката доведе до смущения в графика на железопътния транспорт, линиите на метрото и градския транспорт, както и на летищата.

На 10 януари министър-председателят на Франция Елизабет Борн представи очертанията на френската пенсионна реформа, която правителството се очаква да въведе от 1 септември 2023 г.

Макрон обеща да премисли "бруталната" си пенсионна реформа

Макрон обеща да премисли "бруталната" си пенсионна реформа

Той е готов да намали с една година пенсионната възраст

Според плановете на правителството възрастовата граница за пенсиониране постепенно ще се измества от 62 на 64 години за три месеца всяка година, като този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага от поколенията французи, родени от септември 1961 г. и след това.

Макрон заяви, че е решен да осъществи пенсионната реформа преди края на втория си мандат по време на предизборната кампания през 2022 г.