Президентът Еманюел Макрон смекчава планираната пенсионна реформа, предава Ройтерс. Започвайки кампанията си за втория тур, Макрон в понеделник каза, че е готов да коригира планираната пенсионна реформа, която е в основата на програмата му за преизбиране.

"Готов съм да променя графика и да кажа, че не е задължително да правим реформа до 2030 г., тъй като виждам, че хората са твърде разтревожени", каза Макрон, добавяйки, че също е готов да "остави отворена вратата" за повишаване на пенсионната възраст до 64, а не до 65 години, каквото беше сегашното му предложение.

"Той вероятно осъзнава, че това е брутална и нечувана социална политика", каза Жордан Бардела, помощник на конкурента му Марин льо Пен, пред телевизия France 2, добавяйки, че все още вярва, че Макрон ще продължи да настоява за увеличаване на пенсионната възраст до 65 години.

Френският финансов министър Бруно льо Мер, съюзник на Макрон, каза пред телевизионната телевизия CNews, че Макрон не е променил плановете си относно пенсионната реформа и все още е "напълно решен" да я осъществи.

"Ще се придържаме към (минималната пенсионна възраст) от 65 години, но ще има опции за обсъждане на подробности", каза Льо Мер.

Мануел Бомпард, ръководител на кампанията на крайнолевия кандидат Жан-Люк Меленшон, който остана трети на първия тур, заяви, че не е съгласен с предложенията за пенсиониране на Макрон или Льо Пен.

Говорейки по телевизия Public Senat, Бомпард посочи споменатата от Макрон възможност за провеждане на национален референдум за минималната пенсионна възраст.

Проучване на Ipsos-Sopra Steria, цитирано от Public Senat, казва, че 23% от избирателите на Меленшон сега ще подкрепят Макрон, 15% Льо Пен и други 62% не са заели позиция.

Припомняме, че след обявяването на резултатите от първия тур Меленшон заяви, че "нито един глас" не трябва да отиде при крайнодесния кандидат Марин льо Пен, като по този начин подкрепи Макрон.

На първия тур Макрон получи 27,8% % срещу 23,1% % за лидера на крайната десница Марин льо Пен, показват данните след 100% преброени бюлетини.

На трето място с 22% от гласовете се нарежда Жан-Люк Меланшон.

Основателят на движението Реконкиста Ерик Земур събира 7,1%. Ръководителката на столичния район Ил дьо Франс, кандидатката на републиканците Валери Пекрес - 4,8%, а кметът на Париж, кандидатката на Социалистическата партия Ан Идалго - 1,8%.

След обявяването на предварителните резултати Ан Идалго призова поддръжниците си да подкрепят Макрон, а Земур призова привържениците си да гласуват за Марин льо Пен.

След първия тур: Победата на Макрон укрепва антипутинската коалиция

След първия тур: Победата на Макрон укрепва антипутинската коалиция

Французите трябва да потвърдят, че не подкрепят популистите в Елисейския дворец