САЩ и Западът въздъхнаха с облекчение, след като френският президент Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори във Франция. Владимир Путин - не чак толкова, коментира Си Ен ЕН.

Макрон, който е важна част от коалицията на ЕС и НАТО срещу Русия, изпревари с около пет пункта кандидата на крайната десница Марин Льо Пен, която отдавна симпатизира на Путин. В последните дни преди първия тур на гласуването в неделя, когато антиимигрантката Льо Пен се възползва от нарастващата инфлация и цените на храните, а Макрон се срина в социологическите проучвания, кампанията беше заспала.

Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския дворец
Обновена

Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския дворец

Повторение на вота от 2017 г. очакват французите

На втория тур Макрон отново ще се изправи срещу Льо Пен, която той лесно победи през 2017 г. А традиционната мъдрост винаги е гласяла, че Франция никога няма да гласува за екстремист. Но това не е окончателно решено. Като начало Льо Пен може да привлече някои поддръжници на левия кандидат и популист Жан-Люк Меленшон, чийто послания приличат на тръмпизма. А елитарният Макрон отдавна се бори да покаже на френските избиратели, че разбира икономическите им тревоги. В следизборната си реч в неделя Меленшон неколкократно каза на поддръжниците си да не дават "нито един глас" на Льо Пен.

След нахлуването в Украйна Льо Пен се опитва да омаловажи предишната си близост с Путин. Но едно евроскептично председателство на Льо Пен би довело до най-тежката криза в Европейския съюз след Брекзит. То би породило сериозни съмнения относно съгласуваността на фронта на Запада срещу Путин. И би зарадвало руския лидер, който неотдавна видя как унгарският министър-председател Виктор Орбан, който му симпатизира, спечели преизбирането си.

Макрон: Програмата на Льо Пен ще изплаши чуждестранните инвеститори

Макрон: Програмата на Льо Пен ще изплаши чуждестранните инвеститори

Това е расистка програма, която има за цел да раздели обществото и е много брутална

На тези избори има и предупредителен знак за президента Джо Байдън и демократите. Докато Макрон изигра картата на глобален държавник, Льо Пен използва яростта на избирателите към вътрешната цена на войната в Украйна, изразяваща се в повишаване на цените на енергията и храните. Макрон може би вече е загубил този спор. В момента Байдън също го губи, тъй като републиканците се вълнуват от междинните избори през ноември, на които имат добри шансове да си върнат Камарата на представителите и Сената.