Втора национална стачка наруши производството на електроенергия във Франция, парализира обществения транспорт и училищата във вторник, като работниците протестират срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст, предава Ройтерс.

Само една трета от високоскоростните влакове TGV се движат. Още по-тежко са засегнати местните и регионални влакове. Парижкото метро също изпитва затруднения заради по-малкия брой метровлакове на линия.

Половината учители в началните училища също стачкуват, както и персоналът на петролните рафинерии и обществените радио- и телевизионни оператори, които излъчват музика вместо новинарски програми.

Ученици блокираха гимназия в центъра на Париж, издигайки плакати с надписи "Подкрепа на работниците" и "Разгневени младежи".

Синдикатите, които организираха митинги във Франция през целия ден, искат да продължат натиска върху правителството и вероятно се очаква да обявят по-мащабни стачки и протести през следващите седмици.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето французи, които и без това са гневни от повишаването на разходите за живот, подхранвано от високата инфлация, се противопоставят на реформата. Президентът Еманюел Макрон обаче възнамерява да отстоява позициите си. Според него реформата е "жизненоважна" за гарантиране на жизнеспособността на пенсионната система, както каза самият той в понеделник.

Плановете на правителството предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране на 64 години от 62 и също така повишаване на възрастта за получаване на права за пълна пенсия.

Тези мерки биха донесли допълнителни 17,7 милиарда евро годишни пенсионни вноски, според оценки на Министерството на труда.

Профсъюзите казват, че има и други начини за увеличаване на приходите, като данъчно облагане на супер богатите или искане работодатели и заможни пенсионери да внасят повече.

"Тази реформа е несправедлива и брутална", каза Люк Фаре, генерален секретар на синдиката на държавните служители UNSA. "Повишаването (пенсионната възраст) на 64 години е социално връщане назад."

Синдикатите се надяват да повторят голямата активност, наблюдавана в първия национален ден на протест на 19 януари, когато повече от един милион души излязоха по улиците във Франция.

Френското електрозахранване е намалено с 4,5% или 3 гигавата (GW), тъй като работниците в ядрени и топлоцентрали се присъединиха към стачката, показват данни на групата за комунални услуги EDF.

Между 75 и 100% от работниците в петролните рафинерии на TotalEnergies също стачкуват, каза синдикалистът на CGT Ерик Селини.

TotalEnergies заяви, че днес няма да се извършват доставки на петролни продукти за обектите си във Франция заради стачката, като добави, че бензиностанциите са напълно заредени и че нуждите на клиентите са задоволени.

Правителството направи някои отстъпки в проектозакона, като например определянето на новата възраст за пенсиониране на 64 години вместо предизборните обещания на Макрон за пенсионна възраст от 65 години и приемането на минимална пенсия от 1200 евро на месец за всички.

Премиерът Елизабет Борн казва, че прагът от 64 години "не подлежи на обсъждане", но правителството проучва начини да компенсира част от въздействието, особено върху жените.

Многохиляден протест се проведе в Париж срещу пенсионната реформа

Многохиляден протест се проведе в Париж срещу пенсионната реформа

Поредна демонстрация за седмицата