Mладежки организации протестираха в събота във френската столица Париж срещу пенсионната реформа на правителството. Активно подкрепяни от крайнолявата партия France Unbowed, те се надяваха да се възползват от успеха на масовия междусиндикален марш и стачка в четвъртък, съобщи RFI.

"Съпротива!", "Тук сме, дори и Макрон да не го иска", гласяха лозунгите върху табели, държани от членове на дузината младежки организации, събрали се начело на шествието в Париж.

Лидерът на левицата France Unbowed (LFI) Жан-Люк Меланшон поздрави демонстрантите на страницата си в Twitter, като каза, че са се събрали 150 000 души. Независимата одиторска компания Occurrence преброи 14 000 протестиращи.

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Масови протести във Франция срещу пенсионната реформа

Нови мерки за изход от кризата

Бившият кандидат за президент критикува Еманюел Макрон, че "иска да превърне цялото ни съществуване в стока, да изцапа всичко, да развали всичко, да намали всичко, да определи количествено всичко".

Участието беше приветствано от Колин Шампион, президент на профсъюза La Voix Lycéenne и L'Alternative, друг студентски съюз.

"Осъзнахме, че младите хора искат да се представят, че се чувстват първи загрижени", заяви Филип Журавер, един от представителите на LFI.

Макрон вдига пенсионната възраст във Франция

Макрон вдига пенсионната възраст във Франция

На 64 г. ще излизат в пенсия французите

Младите хора се страхуват от "намаляване на броя на работните места", каза Ноеми Стикън, представител на профсъюза на гимназистите FIDL, добавяйки, че учениците искат "да кажат край на тази антисоциална мярка" за отлагането на възрастта за пенсиониране до 64 години.

Припомняме, че повече от 1 милион души излязоха по улиците на френските градове на протеста в четвъртък. 

Профсъюзите, които организираха протестите, обявиха също, че следващите масови демонстрации са планирани за 31 януари.

На 10 януари министър-председателят на Франция Елизабет Борн представи очертанията на френската пенсионна реформа, която правителството се очаква да въведе от 1 септември 2023 г.

Макрон решен да проведе пенсионната реформа през 2023 г.

Макрон решен да проведе пенсионната реформа през 2023 г.

Въпреки че непопулярните мерки бяха отлагани

Според плановете на правителството възрастовата граница за пенсиониране постепенно ще се измества от 62 на 64 години за три месеца всяка година, като този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага от поколенията французи, родени от септември 1961 г. и след това.

Макрон заяви, че е решен да осъществи пенсионната реформа преди края на втория си мандат по време на предизборната кампания през 2022 г.