Във вторник министър-председателят на Франция Елизабет Борн представи основните насоки на френската пенсионна реформа, която правителството смята да въведе от 1 септември 2023 г., съобщиха националните медии.

Според изявлението на министър-председателя прагът на пенсионната възраст, който трябва да бъде определен, ще се измества постепенно от 62 на 64 години, с по три месеца на година, като този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага от поколенията французи, родени през септември 1961 г. или след това.

Във Франция увеличават наказанията за самонастаняване

Във Франция увеличават наказанията за самонастаняване

Крайната левица е недоволна от решението

По време на предизборната кампания миналата година президентът Еманюел Макрон заяви решимостта си да осъществи пенсионната реформа до края на мандата си.

Тогава Макрон, кандидат за президент, представи предложението за пенсионна възраст от 65 години като една от ключовите позиции за втори президентски мандат. Но, както отбеляза във вторник вестник "Фигаро", между двата тура той се съгласи на праг за пенсиониране от 64 години, за да привлече симпатиите на левите избиратели.