Премиерът на Франция Елизабет Борн настоя в неделя, че планът на правителството за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години "вече не подлежи на обсъждане", което допълнително разгневи противниците в парламента и синдикатите, които планират нови масови протести и стачки тази седмица, предава Associated Press.

Повишаването на възрастта за пенсиониране е част от широкообхватен законопроект, който е водещ мотив на втория мандат на президента Еманюел Макрон. Законопроектът среща широка обществена съпротива - повече от 1 милион души излязоха на протест срещу него по-рано този месец - и неразбиране какво ще означава той за днешните френски работници.

В интервю за радио France-Info, излъчено в неделя, премиерът Елизабет Борн каза, че вдигането на възрастта "вече не подлежи на обсъждане".

Пенсионирането на 64 години и удължаването на броя години, необходими за получаване на пълна пенсия, "е компромисът, който предложихме, след като изслушахме организациите на работодателите и синдикатите", каза тя.

Инициирана от синдикатите онлайн петиция срещу плана за пенсиониране отбеляза скок в нови подписи след коментарите на Борн. Осемте водещи синдиката във Франция обсъждат в неделя съвместен отговор на нейните думи, според служители на синдикатите FO и CFDT.

Депутатът Мануел Бомпар, чиято партия "Непреклонна Франция" оглавява парламентарния натиск срещу реформата, призова за "възможно най-голяма" активност за предстоящите стачки и протести.

"Трябва да сме на улицата във вторник", каза той по телевизия BFM в неделя

Правителството твърди, че реформата е необходима, за да се запази платежоспособността на пенсионната система, тъй като продължителността на живота във Франция е нараснала, а раждаемостта е намаляла.

"Нашата цел е да гарантираме, че през 2030 г. ще имаме система, която е финансово балансирана", каза Борн.

Синдикатите и левите партии искат вместо това големите компании или по-богатите домакинства да участват повече, за да балансират пенсионния бюджет.

Борн допусна корекции на начина, по който реформата отчита времето, което хората отделят от кариерата си, за да раждат деца или да получат образование. Критиците на плана казват, че жените са несправедливо ощетени. Борн не се съгласи с това и заяви: "Ние сме в процес на анализиране на ситуацията."

Законопроектът отива на парламентарна комисия в понеделник и на пълен дебат в Националното събрание на 6 февруари. Противниците са внесли 7000 предложени поправки, които допълнително ще усложнят дебата.

Многохиляден протест се проведе в Париж срещу пенсионната реформа

Многохиляден протест се проведе в Париж срещу пенсионната реформа

Поредна демонстрация за седмицата

Общественият транспорт във Франция ще бъде силно затруднен във вторник поради синдикални стачки, обявени срещу планираните от правителството промени в пенсиите, каза в неделя министърът на транспорта Клемен Бон.

"Ще бъде труден, много труден ден за обществения транспорт... Очакваме големи смущения", каза Бон по LCI TV.

Той добави, че правителството остава отворено за разговори със синдикатите, но каза, че кабинетът ще запази основната цел на промяната, предложена от президента Еманюел Макрон - увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Макрон защити "справедливата и отговорна" пенсионна реформа

Френският лидер се надява протестите да преминат без ексцесии и насилие