Великобритания се присъедини към Германия, като също разкритикува решението на френския президент Еманюел Макрон да блокира търговското споразумение между Европейския съюз и южноамериканския икономически блок Меркосур, с цел да окаже натиск върху Бразилия и да я накара да овладее горските пожари в Амазония.

В петък Макрон направи изненадващо изявление, че е взел решение да блокира споразумението ЕС-Меркосур и обвини бразилския президент Жаир Болсонару, че лъже, че намалява рисковете за климатичните промени.

Британският премиер Борис Джонсън, който кацна в събота в морския курорт Биариц, където френският президент е домакин на срещата на върха на страните от Г-7, разкритикува позицията му. Само ден преди това и германският канцлер Ангела Меркел направи същото от Берлин.

ЕС и Меркосур с историческо търговско споразумение

ЕС и Меркосур с историческо търговско споразумение

След 20-годишни преговори сделката е факт

"Някои хора си намират всякакви извинения само и само за да се намесят в търговията и да осуетят споразуменията ни. Не искам да ставам свидетел на подобни неща", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Късно в петък говорител на Меркел обяви, че решението да не се сключи търговско споразумение със страните от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай "не е подходящ отговор на онова, което в момента се случва в Бразилия".

"Неподписването на споразумението с Меркосур няма да помогне да се ограничи унищожаването на горите в Бразилия", добави германският представител.

Меркел иска търговско споразумение между ЕС и Меркосур

Меркел иска търговско споразумение между ЕС и Меркосур

През 1999 година ЕС и Меркосур подписаха споразумение

От френска страна уточниха, че Макрон разяснил на Меркел позицията си.

Припомняме, че в четвъртък Макрон и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изразиха общата си тревога от продължаващите опустошителни пожари в Амазония, но Болсонару реагира гневно, възмутен, че се месят във вътрешната му политика и ги увери, че може да мобилизира и армията в борба с пожарите.

От Париж го упрекнаха, че действията му от последните седмици демонстрират, че не желае да спазва ангажиментите спрямо климатичните промени, поети към Франция по време на последната среща на върха на Г-20 в Осака, Япония.

"Изводът, който си прави президентът, е, че президентът Болсонару го е излъгал по време на срещата на върха в Осака", се казва в съобщение от Елисейския дворец.

Международните наблюдатели припомнят, че Франция отдавна има резерви към споразумението с Меркосур, като още през юни Макрон предупреди, че няма да го подпише, ако Болсонару се оттегли от Парижкото споразумение относно климатичните промени.

Франция се притеснява от ефекта на бъдещия внос от Южна Америка върху нейната огромна селскостопанска индустрия, имайки предвид, че на държавите от Меркосур не им се налага да спазват строгите европейски екологични разпоредби.