Европейският съюз и южноамериканският икономически блок Меркосур постигнаха търговска сделка след 20-годишни преговори, предаде BBC.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заяви в Брюксел, че това споразумение е "историческо" и е "едно от най-важните търговски сделки за всички времена".

В изявление Бразилия заяви, че сделката включва премахване на митата за продукти като портокалов сок, разтворимо кафе и плодове.

В изявление на Европейската комисия се приветства постигнатото споразумение, като се казва, че то ще засили сътрудничеството между ЕС и Меркосур и подкрепя най-високите стандарти за безопасност на храните и защитата на потребителите.

Договорката е съобразена и с принципите на Парижкото споразумение за климата чрез грижата за околната среда.

Макрон: Блокирам сделка ЕС-Меркосур, ако Бразилия напусне Парижкото споразумение

Макрон: Блокирам сделка ЕС-Меркосур, ако Бразилия напусне Парижкото споразумение

С предупреждението Макрон показва, че е готов да блокира търговските преговори между ЕС и Меркосур

Сделката е факт, въпреки трудностите от последните дни.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви вчера, че няма да се подпише под търговско споразумение с Бразилия, ако президентът Болсонару извади страната от Парижкото споразумение за климата.

За това предупреди Макрон пред журналисти в Япония преди двудневната среща на върха на Г-20.

ЕС и Меркосур, в която регионална организация участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, ускориха преговорите за споразумение за свободна търговия. Болсонару обяви тази седмица, че "скоро" може да бъде подписано споразумение, докато ЕС определи преговорите като "приоритет номер едно".