Френските депутати обсъдиха дали да запишат правото на аборт в конституцията, като депутати от левицата и центъра казаха, че отмяната от Върховния съд на САЩ на важно решение през юни показва необходимостта от нови стъпки, предава Ройтерс.

Жените имат законно право на аборт във Франция съгласно закон, приет през 1974 г. и актуализиран няколко пъти оттогава, като последната промяна през февруари разширява достъпа до аборт до 14-тата седмица на бременността от 12.

Вписването на това право в конституцията допълнително ще го защити и ще направи по-трудно отмяната му във Франция, каза депутатът от "Непреклонна Франция" Матилд Пано.

"Целта е да се предотврати всякакъв регрес", каза Пано пред парламента. "Не искаме да даваме никакъв шанс на хора, които са враждебни към правата на абортите и контрацепцията.

Правата на аборт са по-широко приети във Франция, отколкото в Съединените щати или някои други страни от ЕС. Около 83% от французите са доволни от факта, че абортът е законен, показа проучване през юли, което е с 16 процента повече, отколкото преди около 30 години. Същото проучване показа, че 81% подкрепят добавянето на правото на аборт в конституцията.

Ярослав Качински: Полските жени пият много алкохол и затова не раждат

Ярослав Качински: Полските жени пият много алкохол и затова не раждат

Той не представя научни доказателства за твърденията си

Депутатите ще гласуват в четвъртък предложение, внесено от левицата, а следващата седмица и от партията на президента Еманюел Макрон, като и двете ще дадат широка конституционна гаранция за правата на аборт.

И все пак консерваторите и крайната десница до голяма степен се противопоставиха на него и мнозина биха обмислили да придадат повече тежест на закона от 1974 г.

"Спрете да си играете със страховете от отмяна на правата на абортите, което знаете, че е невъзможно във Франция", каза крайнодесният депутат Еманюел Менар.

Но дори ако долната камара на парламента, където партията на Макрон е най-голямата партия, наистина гласува едно от двете предложения тази или следващата седмица, пътят към вписването на правото на аборт в конституцията няма да е лесен.

За да се промени конституцията, законопроектът трябва да бъде гласуван и от Сената. Последният се контролира от десницата и миналия месец отхвърли междупартиен законопроект, насочен към конституционализиране на правото на аборт и контрацепция.

Задължават жените в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Задължават жените в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Някои лекари и опозиционни политици са против