Външният министър на Франция настоя, че Полша не трябва да "пренаписва историята", след като нейният президент подписа спорния законопроект за Холокоста, превръщайки го в закон, като той се надява полският народ да избере нов път (други управляващи) на следващите избори, съобщава "Ройтерс".

Законодателството постановява затвор за изказвания, че страната е била съучастник в Холокоста и въпреки протестите от Израел и САЩ, дясното правителство на Полша защити мярката, посочвайки, че е необходимо да защити репутацията на поляците като жертви на агресията на нацистка Германия.

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

Полша обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста

В Израел призовават за реакция

Израел подчерта, че законът ще забрани верните изказвания за ролята, която са изиграли някои поляци в престъпленията на нацистите.

"Ние намираме този закон за нежелан, ние не трябва да пренаписваме историята, това никога не е добре", изтъкна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред телевизия BFM.

Хладни дори и при предишното френско правителство на президента Франсоа Оланд, двустранните отношения между двете съюзнички в НАТО достигнаха ново дъно през август, когато новият френски президент Еманюел Макрон заяви, че полският народ заслужава по-добри лидери, а той избегна Полша по време на обиколка в Източна Европа.

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Новите мерки обтегнаха отношенията между Полша и Израел

"Смятам, че моралният натиск ще бъде достатъчно силен, надявам се така или иначе", изтъкна Льо Дриан, допълвайки: "Надявам се също, че полският народ ще може да промени мнението си и ще направи така, че на следващите избори те ще се измъкнат от тази усмирителна риза, наложена им от националистически избори, които са будят съжаление."