Франция обяви, че военните учения в Източното Средиземноморие заедно с Гърция, Италия и Кипър целят насърчаване на спазването на международното право, след като напрежението с Турция се увеличава в региона, съобщава "Франс прес".

Френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви в "Туитър", че три изтребителя "Рафал", фрегата и хеликоптер ще участват от страна на Франция в ученията, които започват днес.

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Военно учение "под носа" на Турция

"Източното Средиземноморие се превръща в зона на напрежение. Спазването на международното право трябва да бъде правило, а не изключение", настоя тя.

"Нашето послание е просто: приоритет за диалог, сътрудничество и дипломация, така че Източното Средиземноморие да стане зона на стабилност и зачитане на международното право", изтъкна още Флоранс Парли. 

В очевидна критика към Турция тя добави: "То не трябва да бъде площадка за амбициите на някого - то е споделен актив."

Откриването на големи газови находища във води около Крит и Кипър предизвика борба за енергийните богатства и съживи старите съперничества между членовете на НАТО Гърция и Турция.

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Анкара нямало да прави "никакви отстъпки" на Гърция

Напрежението вече е високо между Франция и Турция заради конфликта в Либия, където Париж и Анкара се обвиняват един друг в намеса.

Срещайки се с кипърския си колега Никос Анастасиадес в Париж миналия месец, френският президент Еманюел Макрон осъди това, което нарече "нарушение" на Турция на суверенитета на Гърция и Кипър.