Условията за официалното признаване на Палестина като държава все още не са изпълнени, каза външният министър на Франция в сряда, след като група други европейски държави обявиха подобен ход с надеждата, че това ще помогне за постигането на мир в региона, предава "Ройтерс".

"Това не е просто символичен въпрос или въпрос на политическо позициониране, а дипломатически инструмент в услуга на решението на две държави, живеещи една до друга в мир и сигурност", каза Стефан Сежурне в изявление, добавяйки:

"Франция не счита, че необходимите условия са изпълнени, за да може подобно решение да има истинско въздействие върху този процес"

В сряда Норвегия, Ирландия и Испания обявиха, че са готови да признаят независима палестинска държава.

Израелското външно министерство съобщи в сряда, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланици в Ирландия и Норвегия в отговор на решенията на тези страни да признаят палестинска държава.

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Палестина е една от двете държави-наблюдателки, които не са членки на ООН, заедно със Светия престол.

ООН описва техния статус като: "Държавите, които не са членки, са получили постоянна покана да участват като наблюдатели в сесиите и работата на Общото събрание и поддържат мисии за постоянни наблюдатели в централата."

Общото събрание на ООН по-рано този месец подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на Палестина да стане пълноправен член на ООН, като я призна за квалифицирана да се присъедини и препоръча на Съвета за сигурност на ООН "да преразгледа въпроса положително".

Събранието прие резолюция със 143 гласа "за" и девет "против", включително САЩ и Израел, докато 25 държави се въздържаха. То не дава на палестинците пълноправно членство в ООН, а просто ги признава за квалифицирани да се присъединят.

Заявлението за пълноправен член на ООН първо трябва да бъде одобрено от 15-членния Съвет за сигурност и след това от Общото събрание.

Ако мярката бъде гласувана отново от Съвета, тя вероятно ще бъде изправена пред същата съдба: вето на САЩ.

Нетаняху обвини съда в Хага в лъжа

Нетаняху обвини съда в Хага в лъжа

След като стана ясно, че и "Хамас", и израелските лидери могат да бъдат арестувани заради Газа