Френското правителство планира да съкрати периода, в който хората могат да поискат обезщетения за безработица, за да засили стимулите за работа. Това заяви френският премиер Габриел Атал, цитиран от Ройтерс.

Обезщетенията за безработица ще бъдат ограничени до максимум 15 месеца, а няма да са за 18 месеца, както беше до момента, подчерта Атал.

Освен това правителството планира да изисква някой да е работил осем месеца през последните 20 месеца, вместо шест месеца през последните 24 месеца в момента, за да отговаря на изискванията за обезщетения за безработица.

Ако не реформираме осигуряването за безработица, рискуваме да закъсаме по пътя към пълна заетост. Тази реформа ще ни позволи да създадем още повече работни места в нашата страна, посочва френският премиер.

Реформа от 2023 г. позволи продължителността на обезщетенията да варира в зависимост от условията на пазара на труда, като идеята е тя да бъде по-кратка, ако работните места са лесно достъпни.

Атал подчерта, че правителството планира да приеме реформата с указ, вместо да я представи на парламента. По думите му тя ще влезе в сила през декември.

Безработицата във Франция намаля при петгодишното управление на Макрон

Безработицата във Франция намаля при петгодишното управление на Макрон

Броят на заетите хора се е увеличил с 1,2 милиона между средата на 2017 г. и края на 2021 г