Представители на повече от 20 страни, включително Израел, но нито една арабска държава, ще се съберат в Париж в сряда, за да определят стратегия как да се ограничи финансирането на Хамас и нейните дейности онлайн, казаха трима дипломати, цитирани от "Ройтерс".

Франция настоява заедно с Германия и Италия Европейският съюз да създаде специфичен режим на санкции срещу палестинската ислямистка групировка след смъртоносната й атака срещу Южен Израел на 7 октомври.

Френските дипломати заявиха, че искат по-широка стратегия, обхващаща възможно най-много страни, за да навреди на способността на групата да се финансира и да разпространява пропаганда в социалните мрежи.

Еднодневната конференция на политическите директори на външното министерство ще започне с презентация на Израел за "състоянието на заплахата от Хамас", преди да премине към сесии за ограничаване на финансирането, според дневен ред, видян от Ройтерс.

Презентации ще бъдат направени от Израел, Франция, Съединените щати - които ще очертаят настоящите санкции срещу Хамас - и независима организация, която се фокусира върху финансирането на тероризма.

Хамас използва глобална мрежа за финансиране, за да насочва подкрепа от благотворителни организации и приятелски нации, прекарвайки пари през тунели в Газа или използвайки криптовалути, за да заобиколи международните санкции, според експерти и служители.

"Странно е, че няма да има арабски страни", каза дипломат, чиято страна е поканена. Други двама дипломати също потвърдиха отсъствието на арабски страни и Турция.

Хамас, която е определена като терористична организация от Европейския съюз и САЩ, е създала тайна мрежа от компании, управляващи инвестиции на стойност 500 милиона долара в компании от Турция до Саудитска Арабия, съобщи Министерството на финансите на САЩ .

Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката. Катар е платил стотици милиони долари на управляваната от Хамас Газа от 2014 г. насам, твърдят официални лица.

Последната сесия на конференцията в сряда се фокусира върху борбата с "терористичното онлайн съдържание" и как да се мобилизират инструменти за противодействие на активността на Хамас в социалните медии.

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Франция, Германия и Италия подкрепят санкции срещу Хамас

Дипломати обаче казват, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС