Брюксел отново беше засегнат от "ислямистка терористична атака", каза в понеделник френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Това заяви той в Албания в понеделник вечерта, след като въоръжен мъж уби двама души в белгийската столица Брюксел.

"Европа е разтърсена", каза Макрон.

Францияще ускори експулсирането на радикализирани чужденци и ще засили проектозакона за имиграцията, тъй като правителството е изправено пред остра критика отдясно след фаталното намушкване с нож на учител в петък.

Двама убити футболни фена при стрелба в Брюксел

Двама убити футболни фена при стрелба в Брюксел

Заподозреният ислямист е бил проследен от полицията

Припомняме, че най-малко двама шведски футболни фена бяха убити в понеделник вечерта при стрелба близо до центъра на белгийската столица Брюксел. Това съобщава Politico, като цитира изявление на полицията.

Белгия повиши максимално нивото на тревогата за тероризъм .

Въоръженият мъж вероятно е член на "Ислямска държава" (ДАЕШ) и самият той твърди, че е убил трима души. Медиите излъчиха любителски видеоклипове, показващи мъж, който стреля няколко пъти близо до гара с голямо оръжие.

Във видеообръщението, записано от извършителя, той казва: Казвам се Абдесалем Ал Гуилани и съм борец за Аллах. Аз съм от "Ислямска държава". Обичаме този, който ни обича, и мразим този, който ни мрази. Живеем за нашата религия и умираме за нашата религия. Досега съм убил трима шведи в името на религията си."

Белгия осъди 8 мъже за атентатите в Брюксел от 2016 г.

Белгия осъди 8 мъже за атентатите в Брюксел от 2016 г.

Развитие на казуса

Шведският национален отбор по футбол играе срещу Белгия на стадион Хейсел.