Френските власти са открили и осуетили 68 кибератаки, свързани с Олимпийските игри от миналата седмица. Това заяви в сряда премиерът Габриел Атал, цитиран от АФП.

Две от атаките са били насочени към олимпийски обекти в Берси и Ла Вийет във френската столица миналия четвъртък, каза той пред репортери.

"Всички тези 68 кибератаки, включително двете кибератаки, насочени към олимпийски обекти, бяха разкрити навреме и осуетени", каза Атал.

Той не дава подробности за естеството на другите атаки.

Кремъл отхвърли спекулациите, че стои зад саботажа, парализирал френската жп мрежа

Кремъл отхвърли спекулациите, че стои зад саботажа, парализирал френската жп мрежа

Дмитрий Песков нарече тези твърдения "необосновани"

Тази година френската Национална агенция за сигурност на информационните системи заяви, че е обучавала всички различни субекти, участващи в защитата от кибератаки, на фона на очакванията, че подобни опити ще се увеличат по време на Олимпиадата.

Игрите бяха открити в петък при засилени мерки за сигурност.

В понеделник Кремъл отхвърли спекулациите на западните медии, че Русия стои зад поредица от атаки срещу френската железопътна система и каза, че западните медии често се опитват да обвинят Москва за всичко без доказателства.

Саботьори удариха железопътната мрежа на Франция в поредица от атаки преди зазоряване в страната в петък, причинявайки хаос в пътуванията и разкривайки пропуски в сигурността само часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен каза в събота, че не може да изключи чуждестранно участие в саботажа, при който бяха повредени сигнални станции и кабели във високоскоростната железопътна мрежа на страната, а някои западни медии обвиниха Русия, докато други предположиха, че по-вероятните виновници са леви активисти.

Левичарски групи поеха отговорност за железопътния саботаж във Франция

Левичарски групи поеха отговорност за железопътния саботаж във Франция

Целта била да се провали Олимпиадата, която виждали като израз на потисничество