Палежите на френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди откриването на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата. Tова съобщава в събота Le Parisien, цитиран от ДПА.

Писмо, с което се поема отговорност и съдържа препратки към ултралеви групи, е било изпратено до няколко френски и международни медии, съобщи Le Parisien в събота вечерта.

Предполагаемите извършители са поеха отговорност за палежите в петък и се предполага, че мотивът им е бил да осуетят Олимпийските игри.

"Вие го наричате празник? Ние го виждаме като празник на национализма, гигантска инсценировка на подчиняването на населението от държавите", цитира вестникът писмото.

Разследващите сега проучват дали това е истинско признание, или опит за невярно приписване на отговорност за атаките.

Le Parisien обаче пише, че властите смятат това за сериозна следа в случая, тъй като е изпратено чрез защитено име на домейн, което редовно се вижда в разследвания на насилствени леви протестни движения.

Франция не изключва чуждестранно участие в железопътния саботаж

Франция не изключва чуждестранно участие в железопътния саботаж

Това заяви Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен в събота

Палежите на критични точки от френската високоскоростна железопътна мрежа сериозно нарушиха железопътния трафик малко преди началото на Олимпийските игри. Френският държавен доставчик на железопътни услуги SNCF очаква движението отново да върви нормално от понеделник.

Около 800 000 души бяха засегнати от отменени влакове в резултат на атаките, каза SNCF.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен каза в събота, че не може да изключи чуждестранно участие в атаката. 

Седмици преди атаките властите арестуваха заподозрени за планове за атаки по време на Олимпиадата.

Франция задържа руснак за планирани атаки на Олимпиадата

Франция задържа руснак за планирани атаки на Олимпиадата

Не се дават детайли около самоличността му