Франция отрече в четвъртък твърденията, направени по-рано от Русия, че има френски наемници в Украйна, съобщава "Ройтерс". 

"Франция помага на Украйна с доставки на военни материали и военно обучение, в пълно съответствие с международното право, за да помогне на Украйна в нейната борба за защита на нейния суверенитет, независимост и териториална цялост", се казва в изявление на френското външно министерство. Франция няма наемници нито в Украйна, нито другаде, за разлика от някои други държави", се добавя в него.

Това изявление бе направено в отговор на твърдението, направено по-рано тази седмица от руското министерство на отбраната, че Русия е убила френски наемници в Харков.

Украйна: 22 от 33 руски шахедa свалени през нощта

Украйна: 22 от 33 руски шахедa свалени през нощта

Един човек е загинал в резултат на руски обстрел в Чугуев, Харковска област

В сряда Русия каза, че нейните сили са извършили удар ден по-рано по сграда, в която се помещават чуждестранни бойци във втория град в Украйна Харков.

Министерството на отбраната каза, че бойците са били предимно френски наемници и сградата е била разрушена, като са убити повече от 60 души.

То не предостави доказателства и "Ройтерс" не можа да потвърди твърденията.

Франция обяви в четвъртък, че през ​​следващите седмици ще достави на Украйна шест самоходни гаубици "Цезар", а след това в рамките на около година още 72 такива машини. От 2022 г. Франция е прехвърлила безплатно или продала 30 такива самоходни гаубици "Цезар" на Украйна плюс още 19, поръчани преди това от Дания.

Зеленски и новият външен министър на Франция обсъдиха отбраната на Украйна

Зеленски и новият външен министър на Франция обсъдиха отбраната на Украйна

Това бе първото посещение на Сежурне като министър

Френският президент Еманюел Макрон обяви на пресконференция в сряда, че ще пътува до Украйна през февруари. Целта на пътуването е Париж да финализира споразумението за гаранции за сигурност с Киев, обясни Макрон. Държавният глава за пореден път подчерта, че светът не може да позволи на Русия да вземе победата. Той добави, че Франция ще предостави на Украйна още 40 ракети с голям обсег SCALP.

Само преди дни на визита в Киев беше и френският външен министър.