Франция подкрепя Международния наказателен съд (МНС) и "борбата срещу безнаказаността", заяви френското външно министерство, след като прокурорът на съда поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други за предполагаеми военни престъпления, свързани с войната между Израел и Хамас, предава Ройтерс.

В понеделник прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза, че е поискал заповеди за арест на Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант и трима лидери на Хамас, включително неговия ръководител Яхя Синвар.

Ако обаче бъдат издадени такива заповеди, членовете на съда, който включва почти всички страни от Европейския съюз, могат да бъдат поставени в дипломатически трудно положение.

"Франция подкрепя Международния наказателен съд, неговата независимост и борбата срещу безнаказаността във всички ситуации", се казва в изявление на френското външно министерство късно в понеделник.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън нарече правната стъпка срещу израелски служители "възмутителна", френското външно министерство зае различна позиция.

Париж повтори както осъждането си на "антисемитските кланета" на Хамас на 7 октомври, така и предупрежденията си за възможни нарушения на международното хуманитарно право от нахлуването на Израел в ивицата Газа.

"Що се отнася до Израел, досъдебната камара на съда ще реши дали да издаде тези заповеди, след като проучи доказателствата, представени от прокурора...", казаха от министерството.

Русия: САЩ реагират на МНС като скорпион, който се е ужилил сам

Русия: САЩ реагират на МНС като скорпион, който се е ужилил сам

След като Вашингтон защити Израел