Франция има за цел да "отговори положително" на исканията от Бенин и други страни за въздушна подкрепа и разузнаване за борба с ислямистките бойци, съобщава агенция Ройтерс. Това заяви френски официален представител в сряда, когато президентът Еманюел Макрон пристигна в западноафриканската държава.

Макрон е на обиколка в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау за укрепване на политическите връзки и връзките в областта на сигурността със страните от Западна и Централна Африка.

Бенин, заедно с държавите от Гвинейския залив, Того и Кот д'Ивоар, станаха свидетели на нарастващи атаки от екстремисти, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава, докато насилието се разпространява на юг от страните от Сахел Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Бенин и Того претърпяха смъртоносни атаки през последните седмици, след като Франция изтегли хиляди войници от Мали след десетилетие там и се опитва да предефинира стратегията си за борба с бунтовниците в региона.

Говорейки в Камерун във вторник, Макрон заяви, че Франция ще помогне на страни от Сахел като Нигер, където ще бъдат базирани френски войски, и ще "разшири операциите за борба с бунтовниците към страните от Гвинейския залив, които сега се справят с терористични групи, които се разпространяват и заплашват целия регион".

Централен стълб на новата стратегия е да се помогне на страните да укрепят своите армии, да се осигури подкрепа и да им се позволи да поемат водеща роля в операциите на място. Страните, които поискат това, могат да разполагат с френски войски на място.

Нито Бенин, нито Того са отправили искане за френско присъствие на място, каза френският служител пред репортери преди посещението.

"От друга страна, има търсене на френска подкрепа по отношение на въздушна подкрепа, разузнаване и оборудване. И ние сме в процес на проучване как да отговорим положително, поне доколкото е възможно, на тези искания", каза френският официален представител.

Макрон изтегля френските войници от Мали

Макрон изтегля френските войници от Мали

До това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите отношения с Мали