Френският президент Еманюел Макрон предупреди иранския си колега Ебрахим Раиси в събота за последиците от доставката на безпилотни самолети на Русия. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на кабинета на Макрон.

В телефонния разговор Макрон също така изрази загриженост относно траекторията на иранската ядрена програма, се казва в изявлението.

И Лондон обвинява Иран за дроновете в Украйна

И Лондон обвинява Иран за дроновете в Украйна

Тази седмица Sky News разкри предполагаема оръжейна сделка

Припомняме, че в петък Великобритания за първи път обвини Иран, че предоставя военна помощ на Русия, включително като доставя боеприпаси на руските войски. 

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че Великобритания е съгласна с оценката на САЩ, че Иран също доставя на Русия боеприпаси.

"Иран предостави на Русия постоянен поток от оръжия и боеприпаси, които се използват за убиване на цивилни в Украйна", каза той.

Тази седмица Sky News разкри предполагаема оръжейна сделка, която според източник от сигурността предлага първото солидно доказателство, че Иран е продавал боеприпаси на Руската федерация за войната си в Украйна.

САЩ: Иран помага на Русия да строи фабрика за дронове

САЩ: Иран помага на Русия да строи фабрика за дронове

Заводът може да заработи в началото на следващата година

В петък САЩ публикуваха последните си разузнавателни данни, че Техеран предоставя на Москва стотици смъртоносни безпилотни самолети за еднопосочна атака.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че служители на разузнаването на САЩ смятат, че завод в руската специална икономическа зона Елабуга може да заработи в началото на следващата година. Белият дом също публикува сателитни изображения, направени през април на промишленото място, на няколкостотин мили източно от Москва, където смята, че заводът "вероятно ще бъде построен".

Администрацията на президента Джо Байдън публично заяви през декември, че смята, че Техеран и Москва обмислят да пуснат линия за сглобяване на дронове в Русия за войната в Украйна. Новите разузнавателни данни предполагат, че проектът в района на Елабуга в Татарстан е надминал замисъла.

Иран заяви, че е предоставил дронове на Русия преди началото на войната, но не и след това.