Иран предоставя на Русия материали за изграждането на завод за производство на дронове източно от Москва. Това гласят заключенията от доклад на американското разузнаване, публикуван от Белия дом в петък, съобщава АП.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че служители на разузнаването на САЩ смятат, че завод в руската специална икономическа зона Алабуга може да заработи в началото на следващата година. Белият дом също публикува сателитни изображения, направени през април на промишленото място, на няколкостотин мили източно от Москва, където смята, че заводът "вероятно ще бъде построен".

Администрацията на президента Джо Байдън публично заяви през декември, че смята, че Техеран и Москва обмислят да пуснат линия за сглобяване на дронове в Русия за войната в Украйна. Новите разузнавателни данни предполагат, че проектът в района на Елабуга в Татарстан е надминал замисъла.

Иран заяви, че е предоставил дронове на Русия преди началото на войната, но не и след това.

Sky News: Иран е продал боеприпаси на Русия

Sky News: Иран е продал боеприпаси на Русия

Тази информация е неофициална

"Това е пълномащабно отбранително партньорство, което е вредно за Украйна, за съседите на Иран и за международната общност, каза Кърби. Продължаваме да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да разкрием и разрушим тези дейности, включително като споделяме това с обществеността - и сме готови да направим повече."

Кърби каза, че администрацията на Демократическата партия в петък ще обяви нов съвет, предназначен да помогне на бизнеса и други правителства да въведат мерки, за да гарантират, че не допринасят по невнимание за програмата на Иран за дронове. Съединените щати, Европейският съюз и Обединеното кралство през последните месеци издадоха правила, предназначени да спрат потока на компоненти за дронове към Русия и Иран.

Украйна одобри санкциите срещу Иран за 50 години

Украйна одобри санкциите срещу Иран за 50 години

След като ден по-рано Зеленски внесе документа за гласуване

Кърби каза, че американски служители също са установили, че Иран продължава да доставя на руската армия еднопосочни атакуващи дронове, произведени в Иран: Дроновете се транспортират през Каспийско море, от Амирабад в Иран до Махачкала, Русия, и след това се използват от Русия сили срещу Украйна.

Към май Русия е получила стотици безпилотни самолети за еднопосочна атака, както и оборудване, свързано с производството на дронове, от Иран, според Белия дом.

"Това е пълномащабно отбранително партньорство, което е вредно за Украйна, за съседите на Иран и за международната общност", каза Кърби. "Продължаваме да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да разкрием и разрушим тези дейности, включително като споделяме това с обществеността - и сме готови да направим повече."

Кърби каза, че администрацията на Демократическата партия в петък ще обяви нов съвет, предназначен да помогне на бизнеса и други правителства да въведат мерки, за да гарантират, че не допринасят по невнимание за програмата на Иран за дронове. Съединените щати, Европейският съюз (ЕС) и Обединеното кралство през последните месеци издадоха правила, предназначени да спрат потока на компоненти за дронове към Русия и Иран.

Администрацията на Байдън многократно е публикувала открития на разузнаването, които подробно описват как Иран подпомага руската инвазия.

Постоянното изтичане на разузнавателни констатации от администрацията има за цел да уточни това, което според американските служители е задълбочаващо се партньорство в отбраната между Русия и Иран. Това също е част от по-широкото усилие на администрацията да подчертае съдебното преследване от страна на Москва на нейната война в Украйна с надеждата за по-нататъшно насърчаване на глобалната изолация на Русия.

Миналия месец Белият дом заяви, че Русия иска да купи допълнителни усъвършенствани атакуващи дронове от Иран, след като използва повечето от 400-те дрона, които преди това е закупила от Техеран.

Администрацията на Байдън миналата година за първи път публикува сателитни изображения и разузнавателни констатации, които според нея показват, че Иран е продал стотици атакуващи дронове на Русия. В продължение на месеци служители твърдяха, че Съединените щати смятат, че Иран обмисля продажбата на стотици балистични ракети на Русия, но представители на Белия дом казаха, че нямат доказателства, че сделката е била сключена.

Белият дом отбеляза, че Иран също има оръжия, идващи от Русия.

Иран се стреми да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително щурмови хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130, според Белия дом. През април Иран обяви, че е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия.

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Техеран обвини украинския лидер в антииранска пропаганда